Виенчани не искат да стават шофьори, обезпокоени от автобранша

Австрийските търговци на коли са силно обезпокоени от кризата в автобранша.

„Салоните ни не са празни, идват хора - даже повече, отколкото влизат на опашка в супермаркет. Само че нищо не купуват - гледат и си тръгват. Повечето търсят единствено информация, нищо друго", обяснява продавач в шоурума „Денцел" във Виена.

През януари в Австрия е отчетен спад на желаещите да вземат свидетелство за управление на МПС.

В сравнение с януари миналата година австрийците, които са се явили на изпит през януари 2009-а, са с 13,2 процента по-малко.

За февруари все още няма статистика, но се очаква спад с минус 13-14 процента, коментира Густав Обервалнер, говорител на Виенското дружество на автотърговците.

По-различно разсъждава обаче колегата му Херман Бекер, говорител на австрийския лидер на пазара „Фолксваген".

„Австрийският автопазар и в миналото беше не толкова напред, както в останалите държави. Докато навън през миналите години издаването на шофьорски книжки се повиши няколко пъти, то в Австрия може да се каже, че се запази равномерно", смята Бекер.

По думите на Обервалнер все пак се очаква някаква светлинка в тунела - през април продавачите на возила във Виена се надяват да повишат продажбите си поне с 15-20 процента.

Според него това ще бъде най-големият подарък за всичките му колеги в австрийската столица, които вече пресмятат, че през 2009-а ще продадат 285 000 коли.

Това е минус от почти закръглени 5 процента по отношение на „нормалната" ни продажба на 300 000 коли годишно, добавя говорителят на шоурума „Денцел" Михаел Рьок.

Източник: News.bg

TОП обяви

Технически характеристики

Налични модификации 20702. Моля сигнализирайте за грешки в информационната система !!