Volvo разработи електрическо C30

Автомобилът, който виждате на снимката изглежда идентично на серийната версия на Volvo C30, предлага същото ниво на комфорт, безопасност и интериорен простор, но е с изцяло електрическо задвижване. Специалната версия на компактния модел е в състояние да измине до 150 километра без да отделя вредни емисии.

От Volvo определят електрическото C30, като BEV (Battery Electric Vehicle), като този автомобил не е част от проекта за plug-in хибриден модел, очакван на пазара през 2012 година. Разработените представители на C30 BEV са предназначени за вътрешни тестове и оценка на реалния потенциал на една подобна серийна версия. „Volvo C30 е първият модел, който ще се опитаме с изцяло електрическо задвижване“, коментира Ленарт Стегланд, директор на Volvo Cars Special Vehicles. „Отличното приложение на този автомобил в градска обстановка и неговото относително ниско тегло, го правят особено подходящ, като се има предвид че електрическите коли се очаква да бъдат използвани ежедневно в градски условия и кратки обиколки около населените места“, допълва той.

Литиево- йонните батерии (24 kWh) на Volvo C30 BEV се зареждат директно от домашната електрическа инсталация. Като за пълното зареждане са необходими около осем часа. Електрическият мотор на автомобила е позициониран на стандартното място за ДВГ, а батериите биха могли да бъдат позиционирани в средния тунел на колата или на мястото, където обичайно откриваме резервоара й.

Благодарение на мощните си батерии, Volvo C30 BEV ще бъде в състояние да предложи свободен пробег от до 150 километра, максимална скорост на движение от 130 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за по- малко от 11 секунди.

TОП обяви

Технически характеристики

Налични модификации 20702. Моля сигнализирайте за грешки в информационната система !!