Opel Corsa 1.3 ecoFlex - изключително икономичен автомобил

С второто поколение на Opel Corsa ecoFlex стигаш от 0 до 100 км/ч за 12.3 секунди. Уау, ама това хич не е най-важното в случая с тази кола...

Официалните данни съобщават за някакви си 3.7 литра гориво за 100 изминати километра. В нашия случай, при положение, че колата бе чисто нова, успяхме да постигнем един нелош разход от 5.1/100 км. Карахме 820 километра с първия резервоар (45 л).

Това е огромен плюс, защото този разход ще пада още и броят на километрите с един резервоар ще се увеличи. По груби сметки, може да стигне и до над 1000 километра. Тоест, би могло да се кара от София до Виена и да се завърти около забележителностите в австрийската столица с един единствен резервоар. Като за пълненето му бихме дали около 100 лева.

Ако надникнем в данните ще забележим, че мощността на двигателя 1.3 CDTI е била увеличена с 26 процента от 75 до 95 к.с., и в същото време е постигнато намаляване с 11% на вредните емисии - вече до 98 г/км.

Зад тези подобрения стоят няколко решения, взети от дизайнерите на Opel. Първо, колата е свалена към земята, тоест клиренсът е намален с 20 мм.

Допълнителното редуциране на теглото е постигнато с използването на по-леки джанти, като в резултат Corsa еcoFlex тежи с 45 килограма по-малко от предшественика си.

Управлението на Corsa е лесно, тя показва пъргавина и маневреност, отговаря веднага на командите на шофьора. Предавките са къси и бързо се редят от първа до пета. Изпреварванията също не са проблем за нея. Стига шофьорът да не предприеме рискована маневра.

Видимостта е повече от добра, позицията на седалката и тези на огледалата позволяват на шофьора да има широк кръгозор, който му позволява да прави маневрите с увереност.

Вътре има доста място. Малко се намръщихме, когато на централната конзола видяхме пластмасовите розетки за радиото и увеличаването на потока на въздуха. После обаче установихме, че това не е случайно, сетихме се и за онези малки муцуни от рекламите на Corsa, които всеки път ни карат да се усмихнем. Всъщост, Opel Corsa трябва да изглежда точно така.

Понякога сме прекалено строги, а Corsa 1.3 ecoFlex ни напомни, че трябва и да се усмихваме, дори на бензиностанцията.

TОП обяви

Технически характеристики

Налични модификации 20702. Моля сигнализирайте за грешки в информационната система !!